Antalya’nın Manavgat ilçesinde üreticilerin ekim yapılan alanlarda çoklukla ikinci eser olarak ekimini yaptığı yer fıstığında hasat tüm süratiyle devam ediyor. Geçmiş yıllarda insan gücüyle yapılan hasat günümüzde patoz olarak isimlendirilen makineler vasıtasıyla yapılıyor. İlçenin Karaöz bölgesinde fıstık hasadı yapan Ahmet Deniz isimli üretici, atadan gelen tarımı ek iş olarak sürdürebilmek için ellerinden gelen çabası gösterdiklerini belirtti. Artan maliyetler nedeniyle dayanacak güçlerinin kalmadığını belirten Deniz, “Maliyetler geçen yıla nazaran artmasına karşın eseri satış fiyatımız neredeyse geçen yılın yarısına düştü. Buna bir mana vermek mümkün değil” dedi.
Fıstık ve zeytin üreticisi sıkıntı durumda
Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin de, Manavgat’ta 25 bin dönüm alanda fıstık ekimi yapıldığını belirterek, “Bu yıl 10-12 bin ton dolayında rekolte bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl fıstığın fiyatı 50 liraya kadar yükselmişti. Ortadan geçen müddette girdi maliyetleri en az yüzde 50 artarken alıcıların fıstık için belirlediği 25-28 liraya mana veremiyoruz. Bu kurallar altında üreticinin ayakta kalması mümkün değil. Birebir biçimde zeytin üreticisi de ne yapacağını şaşırmış durumda. Geçtiğimiz yıl sofralık zeytin 40-45 lira iken bu yıl 20-25 lira. Zeytinyağı geçen yıl 300 liraya kadar alıcı bulurken bu yıl alıcılar 160-180 lira fiyat veriyor” tabirlerini kullandı.